renovace podlaha
renovace podlaha

Primaciální palác Bratislava - renovace dřevěné podlahy

Historie

 

Primaciální palác je výstavní objekt na stejnojmenném náměstí historického centra Bratislavy. Je někdejším sídlem ostřihomského arcibiskupa a nejvýznamnější architektonickou památkou slohového období klasicismu ve městě. Dnes je palác sídlem primátora hlavního města Bratislavy a některé jeho části slouží expozici Galerie města Bratislavy.
Interiér paláce dýchá noblesou a historií. Pro běžného návštěvníka jsou přístupné výstavní prostory obrazárny v několika dobově zařazených salónech. Pohled do honosné Zrcadlovy síně a prohlídková trasa zavede návštěvníka také do arcibiskupského proskleného oratoria s možností nahlédnout do interiéru kapličky svatého Ladislava.

Luxusní arcibiskupské sídlo od svého vzniku splňovalo delší dobu postavení rezidence s nejvyšším společensko-politickým posláním. Kromě toho, že zde v průběhu slavností (korunovace, slavnostní zasedání Uherského sněmu apod.) byli ubytovaní představitelé nejvyšší šlechty a nejednou i korunované hlavy, palác se stal svědkem jedné z nejvýznamnějších historických událostí novodobých dějin. Dne 26. prosince 1805 se v honosné  Zrcadlově síni sešli zástupci nejvyšší rakouské a francouzské diplomacie. Bratislavský mír, který zde rakouský kníže Johann-Joseph Lichtenstein a francouzský ministr zahraničních věcí Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord podepsali, zpečetil vítěžství napoleonských vojsk v bitvě u Slavkova. Připomínkou této události jsou dvě památné mramorové tabule osazené v palácové zdi.
V síni se konaly zahajovací slavnostní zasedání Uherského sněmu, který sídlil v současné budově Univerzitní knihovny. Dne 11. dubna 1848 zde podepsal poslední, v Bratislavě korunovaný panovník, Ferdinand V. (po předcházejícím schválení Uherským sněmem) tzv. Marcové zákony, které mimo jiné přinesly významné změny ve státoprávním uspořádání habsburské monarchie.

 

Renovace dřevěné podlahy v Zrcadlově síni


Nádherný prostor Zrcadlové síně byl tehdy svědkem celé řady významných historických událostí a často je využíván k reprezentativním účelům i dnes. To se podepsalo na stavu jeho kazetové podlahy, která je od pohledu již značně  opotřebovaná a seschlá. S ohledem na kritický stav podlahoviny přizval pan Boris Debrecký, který realizoval renovaci, na odbornou konzultaci zástupce společnosti Bona, aby doporučili vhodnou povrchovou úpravu. Nejprve však bylo nutné zpevnit uvolněné díly kazet. K tomu byl použitý speciální přípravek Bona R200 a pár hřebíků. Po zpevnění parket se mohl začít brousit povrch, celkově více než 270 m². Plocha byla vytmelená spárovým tmelem Bona Mix and Fill Plus a směsí prachu z vybroušeného povrchu. Po finálním přeleštění podlahy následoval nátěr olejem Bona Craft Oil 2K. Tento olej byl zvolen jako základní nátěr s ohledem na stav podlahy, aby se minimalizoval nepříznivý vliv jiného nátěru na dřevo. Zároveň použitý olej na dubových parketách zvýraznil strukturu dřeva s příjemným odstínem. Tento olej byl následně přelakován ve dvou nátěrech lakem Bona Traffic HD polomat. Všechny použité přípravky jsou ekologické a vyznačují se jen velmi slabým zápachem, takže celková práce neovlivnila průběh prohlídek v sousední galeri a krátce po dokončení práce se v Zrcadlově síni mohlo konat zasedání městské rady.

www.bona.com/cz
Foto: Bona SK

 

Fakta:
Objekt: Primaciální palác, Bratislava, Slovensko
Podlaha: Kazetová dubová intarzie, 270 m², renovace
Realizace renovace: Boris Debrecký
Stavební chemie: Bona R200, Bona Mix and Fill Plus, Bona Craft Oil 2K neutral, Bona Traffic HD polomat
   

 

 

 

GDPR: Informace o zpracování odeslaných údajů naleznte na stránce s GDPR informacemi.