renovace podlaha
renovace podlaha

Rekonstrukce podlah v Rudolfinu

Historie

Budova Rudolfina byla vystavěna v novorenesančním slohu v letech 1876–1884 na břehu Vltavy v samém srdci Prahy. U příležitosti 50. výročí svého založení ji nechala postavit Česká spořitelna, která požádala následníka rakousko-uherského trůnu, arcivévodu Rudolfa, aby budova mohla být pojmenovana po něm. Na stavbu byla vypsná veřejná soutěž a nasledně byla svěřena architektům Josefu Zitkovi a Josefu Schulzovi, kteří ji koncipovali jako víceučelový dům múz, sídlo hudby, galerie a konzervatoře. Po vzniku Československa byla budova označovana jako Dům umělců. Několikrát byla upravována, v meziválečném období dokonce pro potřeby československého Národniho shromaždění (autorem přestavby byl Rudolf Křiženecký); to zde zasedalo v letech 1919 až 1941. V roce 1920, 1927 a 1934 zde byl zvolen prezidentem Republiky československé Tomaš Garrigue Masaryk. V poválečném období byla budova sídlem Hudební fakulty Akademie muzických umění a České filharmonie. Dnes v ní sídlí Česká filharmonie a Galerie Rudolfinum.

Rekonstrukce podlah v Rudolfinu

Na koci roku 2015 byla dokončena rekonstrukce několika prostor v pražském Rudolfinu. Rekonstrukci podlah měla na starosti firma Altryss z Mostu ve spolupráci s firmou Procházka Parket. Realizace probíhala od července do listopadu 2015 a byla velmi náročná hlavně na detaily. V průběhu pokládky zde probíhalo velké množství dalších stavebních prací, které nedovolovali plynulý průběh podlahářských prací. 

Sukově síni firma Altryss nalepila 300 m2 nových masivních dubových podlah lepidlem Bona R850 na nový podklad z rychleschnoucího betonu. Masivní dubové prvky se lepili na maďarský vzor a celá plocha je rozdělena bordurami. Ve Sloupové síni, kterou realizovala firma Procházka Parket, bylo nutné demontovat staré parkety a původní prkenný záklop.  Po vyrovnání podkladních trámů a dorovnání zásypu, byla opracovaná prkna namontována zpět. Následná pokládka cca 230 m2 byla provedena přibíjením do maďarského vzoru a opět s velkým množstvím bordur. V největším prostoru, Dvoraně, o celkové rozloze 500 m2 bylo nutné udělat cca 30 m2 lokálních výměn tabulových kazet. Následně byla provedena celková renovace podlahy.

Ve všech prostorách byla úspěšně vyzkoušena nová bruska Bona Belt HD, za použití keramického a zirkonového brusiva Bona. Všechny plochy jsou vytmeleny tmelem Bona Mix&Fill Plus a ošetřeny dvěmi vrstvami Bona Tvrdého voskového oleje (Bona Hard Wax Oil). Dále zde byl navržen údržbový plán, který se bude postupně upřesňovat podle aktuálního opotřebení.

 

realizační firmy:

Altryss s.r.o., Kostelní 1465, 434 01 Most, e-mail: altryss@altryss.cz, web: www.altryss.cz

Procházka Parket, Vratimovská 483, Praha - Letňany, e-mail: proch.parket@volny.cz, web: prochazka-parket.cz

   
   

 

GDPR: Informace o zpracování odeslaných údajů naleznte na stránce s GDPR informacemi.